Arcus Fysiotherapie Hoeven, Bergen op Zoom, Oudenbosch, St. WillebrordLopend wetenschappelijk onderzoek

Door de actieve deelname aan diverse wetenschappelijke onderzoeken op het gebied van schouderklachten, heeft Marjolein den Arend namens de Arcus Groep Fysiotherapie nauwe contacten met Avans Hogeschool, Universiteit van Maastricht, Erasmus Universiteit, Erasmus MC, Universiteit van Amsterdam, het AMC (Amsterdams Medisch Centrum), Universiteit van Brussel en Hogeschool Utrecht.

1. Onderzoek naar herstel schouderspierscheur zonder operatie

Afgelopen zomer zijn we in Hoeven en Sint Willebrord gestart met een onderzoek naar het effect van het deltoid-rehab-programma bij mensen met een scheurtje in de schouderspier.
Dit onderzoek loopt via de Vrije Universiteit Brussel o.l.v. Prof dr. Nicole Pouliart (schouder en elleboog chirurge aan het UZ Brussel) en Edwin Duijn (fysiotherapeut in Oosterhout en momenteel aan het doctoreren).

Het probleem

De helft van de 50+-ers heeft schouderklachten bij rust of juist beweging, tijdens het slapen of ervaart krachtvermindering of beperkingen. Deze klachten ontstaan doordat de spieren rond uw schouderkop slijten, waardoor uw schouder instabiel kan worden. Hierdoor kunt u pijn aan de voorkant, in de bovenarm of tintelingen in uw vingers voelen. Uiteindelijk kan de slijtage van de spieren uitmonden in een afgescheurde spier.
Vaak volgt dan een operatie, maar in het grootste deel van de gevallen scheurt de geopereerde spier binnen 6 maanden op een andere plek weer.

Het onderzoek: deltoid-rehab-programma

Als een schouderspier gescheurd is, probeert de deltaspier (deltoid) dit op te vangen en te compenseren. Door een optimale houding en oefeningen (deltoid-rehab-programma) denken we dat opereren niet nodig is en u 70-80% minder last heeft van uw schouderklachten.

Wat houdt het onderzoek voor u in?

– U start met een intake, incl. echo
– Uw schouder wordt voor 5 dagen getaped
– U krijgt dagelijkse oefeningen voor thuis
– U wordt af en toe gevraagd een vragenlijst in te vullen
– De fysiotherapeut begeleidt u regelmatig
– Duurt enkele maanden tot een half jaar

Wie mag meedoen?

Heeft of vermoedt u scheurtjes in de schouderspier zonder bijzondere oorzaak? Bent u hier niet voor geopereerd? Dan mag u meedoen aan dit onderzoek.

Kosten

Deelname aan dit onderzoek wordt vergoed door uw aanvullende verzekering.

Wetenschappelijk onderzoek naar schouderklachten

2. Onderzoek naar fysiotherapie bij nek- en schouderklachten

Onze praktijk doet mee aan een onderzoek naar fysiotherapie bij nek- en schouderklachten. Wij vinden het belangrijk om regelmatig mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek. Op die manier streven wij altijd naar de beste zorg. Ook u kunt hierbij helpen

Waarom dit onderzoek?

Om de fysiotherapeutische behandeling voor mensen met nek- en schouderklachten te verbeteren, loopt er momenteel een groot onderzoek naar een nieuwe behandelvorm

Meedoen?

Als u in aanmerking komt om mee te doen aan het onderzoek zal onze fysiotherapiepraktijk u meer informatie geven over het onderzoek en neemt onderzoeker Mark van Tilburg (foto) contact met u op.

Onderzoek Arcus Hoeven
Onderzoek naar nek- en schouderklachten
Onderzoek naar nek- en schouderklachten

Arcus Fysiotherapie Hoeven, Bergen op Zoom, Oudenbosch, St. WillebrordAfgerond wetenschappelijk onderzoek

Schouderdiagnostiek DVDF

Onderzoek naar beter en eenvoudiger diagnosticeren

Om huisartsen en fysiotherapeuten een betere en eenvoudigere diagnose te helpen stellen, startte in 2016 een nieuw wetenschappelijk schouderonderzoek waaraan ook fysiotherapeuten van de Arcus Groep deelnamen. Dit onderzoek werd gesubsidieerd door WCF (Wetenschappelijk College Fysiotherapie). Onze ervaren schouderexperts Marjolein den Arend en Lars Kortsmit onderzochten mensen met schouderklachten twee keer volgens een standaard protocol. Daarna gaven zij onafhankelijk van elkaar hun bevindingen door aan VUmc. Voor FysioPraxis (vakblad voor fysiotherapeuten) schreef Marjolein een artikel over test en techniek van verschillende schoudertesten.

Marjolein was één van de voortrekkers van het onderzoek en schreef er een wetenschappelijke artikel over dat ter beoordeling aangeboden werd aan professor Osterloh van het VUmc. Ze presenteerde het onderzoek op het congres ‘Dag van de Fysiotherapeut‘ en het nationaal congres Manuele Therapie. Haar artikel is in maart 2019 gepubliceerd in een Amerikaans Tijdschrift voor Fysiotherapie.

De onderzoeksresultaten ziet u in deze poster:

Poster schouderonderzoek diagnose

Meer informatie over wetenschappelijk onderzoek?

Arcus Fysiotherapie Hoeven, Bergen op Zoom, Oudenbosch, St. WillebrordMet iedere zorgverzekeraar een contract!