Een grote groep mensen heeft last van schouderklachten

Schouderklachten komen erg veel voor, ze staan in de top 3 van aandoeningen van het bewegingsapparaat.

Schouderklachten

schouderklachten

Schouderklachten hebben een negatieve invloed op alle activiteiten van het dagelijks leven en worden vaak onderschat. Ruim 40% van alle schouderpatiënten in Nederland heeft na 1 jaar nog steeds heftige klachten.
Marjolein den Arend heeft zich de afgelopen jaren gespecialiseerd in de behandeling van schouderklachten. De schouder is een complex gewricht waar een geringe stoornis kan leiden tot uitgebreide problemen. Er zijn dan ook vele verschillende soorten schouderaandoeningen. Het stellen van een juiste diagnose vraagt een bovengemiddelde kennis van de schouder.

Waarom een schouderexpert?

Om een effectieve behandeling te kunnen uitvoeren moet eerst uitgebreid onderzoek gedaan worden naar de oorzaak van de klachten. Indien niet de juiste diagnose gesteld wordt en de ‘verkeerde’ behandelmethode wordt gekozen kunnen schouderklachten zelfs verergeren. Daarnaast is chirurgisch ingrijpen in slechts enkele gevallen mogelijk en wenselijk.

Juist wegens het chronische karakter (40% van alle schouderpatiënten hebben na 1 jaar nog steeds last) is het stellen van een juiste diagnose en behandelplan in de beginfase cruciaal. Een schouderexpert heeft meer kennis van zaken van alles wat fout kan gaan in en rondom de schouder.

Schouderbehandeling

Maak een afspraak met onze schouderexpert!

Schoudertherapeut Hoeven Oudenbosch

Marjolein den Arend

Echografie Hoeven

Crissie de Jeu

Hoe werkt de schouder? Bekijk deze duidelijke uitleg

Oorzaken van schouderklachten

De oorzaak van schouderklachten kan liggen in een ‘trauma’ zoals een val/botsing, overbelasting of verkeerde houding. Het ene kan ook weer leiden tot het andere.

De schouder is een gewricht met een zeer grote beweeglijkheid (vrijwel 360 graden in alle richtingen) met een grote kop en een heel klein kommetje. Dit geheel moet gestuurd worden door banden en spieren. Als er echter een verstoring optreedt van dit sturend geheel ontstaat er vaak een ‘probleem’ welke fysiotherapeutische aandacht behoeft.
Veel mensen zoeken met hun schouderklachten niet direct medische hulp. Schouderklachten kunnen echter hardnekkig zijn, lang aanhouden en vaak terugkomen in dezelfde schouder of aan de andere zijde. Soms is het geven van enkele huiswerkoefeningen al voldoende om dit proces om te keren. Soms is er meer nodig. De schouderexpert is geoefend in het herkennen en gericht behandelen van uw schouderklacht.

Behandeling van schouderklachten

De behandeling van schouderklachten kan bestaan uit:

  • Manuele technieken om de mobiliteit te verbeteren van schouder, nek/bovenrug en schouderblad
  • Spiertechnieken om pijnklachten te verminderen en ‘vrijer’ te bewegen
  • Huiswerkoefeningen om de belastbaarheid te vergroten
  • Oefentherapie ter verbetering van spierkracht, – lengte, mobiliteit en voorkomen van herhaling
  • Revalidatie na een schouderoperatie

Samenwerking: 'Schouder aan Schouder'

De Arcus Groep Fysiotherapie werkt actief samen op het gebied van de schouder met de orthopeden van het Bravis Ziekenhuis Roosendaal, het Amphia Ziekenhuis Breda en Medinova Breda. Daarnaast is onze praktijk voor fysiotherapie aangesloten bij SchouderNetwerk West-Brabant (Breda) en SchouderNetwerk Zuidwesthoek (Roosendaal e.o.), beide onderdeel van SchouderNetwerk Nederland.
Door de actieve deelname aan diverse wetenschappelijke onderzoeken op het gebied van schouderklachten, heeft Marjolein den Arend namens de Arcus Groep Fysiotherapie nauwe contacten met Avans Hogeschool, Universiteit van Maastricht, Erasmus Universiteit, Erasmus MC, Universiteit van Amsterdam, het AMC (Amsterdams Medisch Centrum), Universiteit van Brussel en Hogeschool Utrecht.

Wetenschappelijk onderzoek door Marjolein den Arend

1. Lopend onderzoek naar herstel schouderspierscheur zonder operatie

Afgelopen zomer zijn we in Hoeven en Sint Willebrord gestart met een onderzoek naar het effect van het deltoid-rehab-programma bij mensen met een scheurtje in de schouderspier.
Dit onderzoek loopt via de Vrije Universiteit Brussel o.l.v. Prof dr. Nicole Pouliart (schouder en elleboog chirurge aan het UZ Brussel) en Edwin Duijn (fysiotherapeut in Oosterhout en momenteel aan het doctoreren).

Wetenschappelijk onderzoek naar schouderklachten

Het probleem

De helft van de 50+-ers heeft schouderklachten bij rust of juist beweging, tijdens het slapen of ervaart krachtvermindering of beperkingen. Deze klachten ontstaan doordat de spieren rond uw schouderkop slijten, waardoor uw schouder instabiel kan worden. Hierdoor kunt u pijn aan de voorkant, in de bovenarm of tintelingen in uw vingers voelen. Uiteindelijk kan de slijtage van de spieren uitmonden in een afgescheurde spier.
Vaak volgt dan een operatie, maar in het grootste deel van de gevallen scheurt de geopereerde spier binnen 6 maanden op een andere plek weer.

Het onderzoek: deltoid-rehab-programma

Als een schouderspier gescheurd is, probeert de deltaspier (deltoid) dit op te vangen en te compenseren. Door een optimale houding en oefeningen (deltoid-rehab-programma) denken we dat opereren niet nodig is en u 70-80% minder last heeft van uw schouderklachten.

Wat houdt het onderzoek voor u in?

- U start met een intake, incl. echo
- Uw schouder wordt voor 5 dagen getaped
- U krijgt dagelijkse oefeningen voor thuis
- U wordt af en toe gevraagd een vragenlijst in te vullen
- De fysiotherapeut begeleidt u regelmatig
- Duurt enkele maanden tot een half jaar

Wie mag meedoen?

Heeft of vermoedt u scheurtjes in de schouderspier zonder bijzondere oorzaak? Bent u hier niet voor geopereerd? Dan mag u meedoen aan dit onderzoek.

Kosten

Deelname aan dit onderzoek wordt vergoed door uw aanvullende verzekering.

2. Lopend onderzoek naar fysiotherapie bij nek- en schouderklachten

Onze praktijk doet mee aan een onderzoek naar fysiotherapie bij nek- en schouderklachten. Wij vinden het belangrijk om regelmatig mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek. Op die manier streven wij altijd naar de beste zorg. Ook u kunt hierbij helpen

Waarom dit onderzoek?

Om de fysiotherapeutische behandeling voor mensen met nek- en schouderklachten te verbeteren, loopt er momenteel een groot onderzoek naar een nieuwe behandelvorm

Meedoen?

Als u in aanmerking komt om mee te doen aan het onderzoek zal onze fysiotherapiepraktijk u meer informatie geven over het onderzoek en neemt onderzoeker Mark van Tilburg (foto) contact met u op.

Onderzoek Arcus Hoeven
Onderzoek naar nek- en schouderklachten
Onderzoek naar nek- en schouderklachten

Afgerond onderzoek

Onze afgeronde onderzoeken vindt u op de pagina Wetenschappelijk onderzoek.

Maak een afspraak met onze schouderexpert!

Huiswerkfilmpjes

Algemene
schouderoefeningen

Stofzuiger

Molenwiek

Endo-exorotatie

Sleeper stretch

Katrol voor
mobiliteit

Anteflexie elevatie

Circumductiebeweging

Deviatiebeweging

Bindweefselplaten CTO

Bindweefselplaten radialis

Bindweefselplaten medianus

Bindweefselplaten ulnaris

Postoperatief

Scapulothoracaal

Circumductie

Deviatie

Slinger en zwaai

Abductoren

Zenuw-
rekoefeningen

N. medianus

N. radialis

Endo-exorotatie

Arcus Fysiotherapie Hoeven, Bergen op Zoom, Oudenbosch, St. WillebrordMet iedere zorgverzekeraar een contract!