Vier van de vijf mensen hebben weleens last van rugpijn.

Sommigen krijgen maar één keer last van rugpijn. Bij anderen komt de rugpijn geregeld terug, maar dat betekent niet dat het altijd ernstig is.

Rugpijn

Rugpijn komt veel voor en is goed te behandelen

Rugklachten komen vanuit de tussenwervelschijven, de wervelgewrichtjes, de rugspieren of de bekkengewrichten. Bij meer dan 95% van de mensen met lage rugpijn wordt géén lichamelijke afwijking gevonden die zorgt voor de pijn. Dat heet a-specifieke lage rugpijn: het is onduidelijk waar de pijn vandaan komt. Een verstoorde balans tussen belasting (de krachten op de rug) en belastbaarheid (wat iemand geestelijk en lichamelijk aankan) speelt wel mee. Onbewuste angst om te bewegen kan bijvoorbeeld ook een grote rol spelen.

Omdat er vaak geen oorzaak is te vinden met röntgenfoto’s, scans of specialistisch onderzoek heersen er verschillende opvattingen over rugklachten en zijn er vele termen in omloop. Denk aan lumbago, lumbalgie, ‘spit’, enz. Erg verwarrend! Vooral als u bedenkt dat als er wél afwijkingen te zien zijn op röntgenfoto’s, dit vaak normale veranderingen zijn die bij het ouder worden horen.

Ook al is de oorzaak lastig vast te stellen, dat betekent niet dat u geen pijn voelt of dat u zich iets inbeeldt. Onze fysiotherapeut of manueel therapeut diagnostiseert welk weefsel klachten geeft en stelt een behandelplan op om uw pijn te verlichten.

In slechts 5% van de gevallen zijn er wél specifieke lage rugklachten. De oorzaak is bijvoorbeeld een beknelde zenuw (hernia), een infectie of een wervelbreuk.

Waarom een rugpijnexpert?

Veel van onze fysiotherapeuten hebben zich verdiept in de functie van de rug. Zij kijken vooral naar het afwijkende gedrag: waarom spannen uw spieren zich anders aan en waarom beweegt uw rug anders dan normaal? Zij behandelen uw rug functioneel, zodat u snel minder pijn heeft.
Wanneer u beperkt wordt door rugpijn, maakt onze fysiotherapeut uw rug soepeler (mobiliseren). Een manueel therapeut kan wervel voor wervel mobiliseren en manipuleren (u kent wellicht het ‘knakje’). Zo worden uw bewegingsmogelijkheden geoptimaliseerd. Daarnaast krijgt u informatie en adviezen m.b.t. uw dagelijkse activiteiten en oefeningen voor die problemen die u tijdens het bewegen ervaart. Daar heeft u op de lange termijn het meeste aan.

Bij acute klachten zullen specifieke rugoefeningen de pijn niet zo snel laten verdwijnen, maar ze kunnen er wel voor zorgen dat u zich beter voelt. Bij chronische/langdurige klachten leveren specifieke oefeningen aantoonbaar goede resultaten.

Onze fysiotherapeut of manueel therapeut helpt u bij uw herstel en het oppakken van uw dagelijkse activiteiten. U wordt zó begeleid, dat u bij eventuele nieuwe rugklachten zelf weet wat u het beste kunt doen. Welke bewegingen wel goed zijn en welke u beter kunt vermijden. Kortom, u leert te leven met uw rug.

Rugpijn is goed te behandelen

Onze rugpijnexperts

Fysiotherapeut voor rug en nek in Hoeven

Cees Caron

Oedeemtherapeut Oudenbosch

Sabrina Kalis

Expert BPPD Hoeven, Oudenbosch, St. Willebrord, Bergen op Zoom

Chantal van Ginneken

Parkinsontherapeut Oudenbosch

Carla Scholten Reimer

Bewegingsdeskundige Hoeven, Oudenbosch, Bergen op Zoom

Jack van Gils

Maak een afspraak met een rugpijnexpert!

Hoe herken ik een hernia?

Rugpijn komt veel voor en is goed te behandelen

Een hernia kan pijn in uw been geven, die doortrekt tot in uw onderbeen en soms tot in uw voet. Meestal is er ook lage rugpijn. De pijn in het been is scherp. Bepaalde houdingen of bewegingen, maar ook hoesten, niezen of persen, kunnen de uitstralende pijn oproepen of versterken. Soms is er krachtverlies in uw been of een gevoel alsof uw been slaapt.

Wat is een hernia?

De wervelkolom bestaat uit wervels en tussenwervelschijven, bijeengehouden door banden, spieren en pezen. Door onbekende oorzaak kan een uitstulping van een tussenwervelschijf ontstaan. Dit noemen we een hernia. Meestal zit de hernia onderin uw rug. De hernia kan op een zenuwbaan drukken en deze prikkelen of irriteren.

Kan de fysiotherapeut een hernia behandelen?

In de meeste gevallen lost uw lichaam een hernia binnen 3 maanden zelf op. Onze fysiotherapeut zorgt ervoor dat dit herstelproces optimaal verloopt.

Onze training ‘Leven zonder rugpijn’

Voor: Iedereen met rugklachten of wanneer u rugpijn wilt voorkomen
Doel: Nooit meer rugpijn!
Start: Regelmatig start een nieuwe training. Bel ons (0165-502787) en we informeren u meteen als de datum bekend is.
Duur: 6 weken; u kunt de training als fitnessprogramma voortzetten
Frequentie: 1 x per week groepstraining, 1 x per week individuele training
Programma:
 • individuele intake; uw rug is immers uniek
 • persoonlijk trainingsprogramma
 • groepslezing over:
  – de werking van uw rug
  – oorzaken en gevaren van rugklachten
  – remedie tegen rugpijn
  – eerste hulp bij rugklachten
 • 1x p.w. groepstraining
 • 1x p.w. individuele training

Raadpleeg uw zorgverzekering voor een vergoeding van de training Leven zonder Rugpijn.
Voor meer informatie kunt u ons bellen: 0165-502787.

Snel van uw rugpijn af? Maak vandaag nog een afspraak.

Arcus Fysiotherapie Hoeven, Bergen op Zoom, Oudenbosch, St. WillebrordMet iedere zorgverzekeraar een contract!