Psychosomatiek: mobilizing awareness® en haptonomie

Omdat lichamelijk bewustzijn leidt tot lichamelijk welzijn.

Mobilizing Awareness®

Mobilizing Awarenesse

Mobilizing Awareness® is een therapie die als doel heeft om bewegingsvrijheid van uw lichaam terug te krijgen via bewust bewegen (sensomotorische re-educatie). Dit kan bijvoorbeeld door middel van:

 • Pandiculeren: samen met de therapeut bewust bewegen (het geleid actief bewegen met lichte weerstand), zorgt voor een goede aanvulling op de actieve oefentherapie.
 • Daily Catstretch: een dagelijks oefenprogramma.
 • Somatic Condition: bewegingsprogramma gericht op liggen, zitten, staan, lopen.

Het is een totaaltherapie, zowel fysiek als mentaal, welke pijnvrij en rustig is.

Oorzaken

Door ons drukke bestaan, door pijn, blessures of spanning kan het natuurlijke bewegingspatroon dat u zich als kind hebt aangeleerd worden verstoord en leiden tot, vaak onbewuste, aanpassingen in uw bewegingsgedrag. Soms herstellen deze aanpassingen niet vanzelf als de pijn of spanning weg is.

Met Mobilizing Awareness® leert u opnieuw bewust te worden van de manier waarop u beweegt en wat de effecten zijn van kleine veranderingen in uw bewegingspatroon. De verbindingen tussen hersenen en spieren worden opnieuw ‘wakker geschud’, waardoor het lichaamsgevoel verbetert en u leert teruggaan naar ontspannen, efficiënt bewegen en ademen.

Ontstaan van Mobilizing Awareness®

Mobilizing Awareness® is ontwikkeld door Servaas Mes en is gebaseerd op het werk van Matthias Alexander, Moshe Feldenkrais en Thomas Hanna. Het is een eenvoudige behandelmethode, die zich kenmerkt door rustige oefeningen. Het accent ligt op het bewust voelen van het lichaam voor, tijdens en na bewegingen gecombineerd met ademhaling.

Resultaat

Uw lichaamshouding, bewegingspatronen, ademhaling en emoties veranderen. Dit leidt tot een algehele verbetering van het lichamelijk welzijn. U kunt het effect van deze verandering tijdens de behandeling merken. Vervolgens leert u hoe u dit kunt gebruiken in uw dagelijks leven, bijvoorbeeld tijdens zitten, staan en lopen.

Maak een afspraak met onze psychosomatische therapeut

Expert BPPD Hoeven, Oudenbosch, St. Willebrord, Bergen op Zoom

Chantal van Ginneken

Haptonomie

De haptonomie is onderdeel van de psychosomatische fysiotherapie en betekent: de leer van het gevoel. U kunt zich koud, moe, boos, blij, tevreden, etc. voelen. Als u naar uw lichaamssignalen luistert wordt u zich bewust van uw gevoelens en emoties. De huidige maatschappij doet een groot beroep op ons denkvermogen. Hierdoor kan de balans tussen denken en voelen verstoord worden. Het lichaam kan deze verstoring onder andere aangeven door lichamelijke klachten, zoals:

 • een gevoel van ontevredenheid, niet in uw kracht zitten
 • moeite met (op tijd) nee zeggen
 • gevoelens van stress of overbelasting
 • depressieve gevoelens
 • moeite om conflicten aan te gaan
 • onbegrepen lichamelijke klachten
 • vast blijven zitten in bepaalde gevoelens of situaties
 • moeite met aanpassen of juist te flexibel zijn
 • moeite om uzelf te blijven in het contact met de ander.

Wat houdt haptonomie in?

Tijdens de haptonomische begeleiding wordt u zich bewust van uw gevoelens, leert u de kracht van uw voelend vermogen kennen en leert u hoe u hiervan gebruik kunt maken in het dagelijks leven. U leert beter communiceren met uzelf en vandaaruit kunt u ook beter communiceren met anderen.
De haptonomie gaat ervan uit dat het menselijk lichaam – en vooral de beleving van het lichaam – van fundamentele betekenis is voor alle menselijke communicatievormen. Het lichaam wordt gezien als ‘drager’ van gevoelens en heeft bij wijze van spreken een geheugen voor gevoelservaringen. De reacties van het lichaam op deze ervaringen zijn in het lichaam terug te vinden. Bijvoorbeeld door blokkades in bewegingspatronen, voorkeurshoudingen en – bewegingen en beperkingen in het vermogen tot het aangaan en het beleven van contact.

De behandeling

De haptonomische behandeling bestaat uit een combinatie van gesprekken, oefenvormen en aanraken. In een sfeer van overleg, respect en veiligheid proberen we het lichaamsbewustzijn te vergroten waardoor de samenwerking tussen lichaam en geest verbetert. U gaat ervaren hoe uw lichaam omgaat met afstand of nabijheid, over- of onderspanning, lichamelijke belasting, mentale stress, confrontaties, grenzen aangeven, spanning of ontspanning etc. Dit alles in een oefensituatie op de praktijk.

Het is mogelijk dat u door gevoelservaringen uit het verleden bepaalde gedragspatronen hebt aangeleerd. Het kan zijn dat u mentaal deze gebeurtenissen al hebt verwerkt, maar uw lichaam de spanning nog niet heeft losgelaten. De mentale verwerking gaat meestal sneller dan de lichamelijk verwerking. In dit geval is het aanvoelen en daarna het bewust loslaten van de lichamelijke spanning een groot deel van de therapie.

Ook kan het zijn dat u de ervaringen uit het verleden grotendeels hebt verwerkt, maar in nieuwe situaties toch weer spanning opbouwt. In dat geval krijgt u dankzij een sterker ontwikkeld lichaamsbewustzijn meer inzicht in uw dagelijks functioneren. En leert u met het dagelijks leven omgaan op een manier die beter bij u past. Soms nemen de klachten tijdens de behandeling alleen maar toe. Het zou kunnen zijn dat door het verhoogde lichaamsbewustzijn de onderdrukte gevoelens en emoties een weg naar buiten vinden. En op die manier de ernst van de problematiek duidelijk maken. Meestal gaan we dan samen met de patiënt en de huisarts overleggen hoe deze patiënt de optimale zorg kan krijgen voor zijn problematiek.

Kinderen en haptonomie

Kinderen luisteren van nature goed naar hun lichaam. Dit geeft hen veerkracht, vrolijkheid en ontspanning. Helaas zitten sommige kinderen door omstandigheden niet goed in hun vel. De haptonomische begeleiding is een hele goede ingang om kinderen te laten ontspannen, zodat ze weer lekker in hun vel komen te zitten.

haptonoom Oudenbosch

Maak een afspraak met onze psychosomatische therapeut

Arcus Fysiotherapie Hoeven, Bergen op Zoom, Oudenbosch, St. WillebrordMet iedere zorgverzekeraar een contract!