Wanneer de aan- en afvoer van vocht uit balans zijn.

Om het lichaam te helpen het overtollige vocht kwijt te raken, bestaat oedeemtherapie. Onze oedeemtherapeuten zijn ervaren en hebben kennis van verschillende behandelmethoden. Als enige therapeuten in uw omgeving kunnen zij een steunkous aanmeten.

Wat is lymfoedeem?

Lymfoedeem-Lymfevatenstelsel

Het lymfstelsel is een onderdeel van ons lichamelijke reiniging- en afweersysteem. Het bestaat uit een netwerk van lymfvaten en lymfklieren. De lymfvaten vervoeren vocht met daarin opgelost eiwitten, afvalstoffen en schadelijke deeltjes door naar de lymfklieren. Deze klieren zijn een soort schoonmaakstations en bevinden zich vooral in de liezen, oksels en hals. Hier worden de afvalstoffen en schadelijke deeltjes uit het vocht gehaald en vernietigd. Een stoornis in het lymfstelsel kan tot lymfoedeem leiden.

We onderscheiden primair en secundair lymfoedeem:

  • Primair lymfoedeem: deze aandoening is aangeboren en soms erfelijk. Het lymfsysteem functioneert niet goed of is onvoldoende ontwikkeld, waardoor er bijvoorbeeld minder lymfbanen zijn.
   Deze vorm kan bij de geboorte of kort daarna zichtbaar zijn, maar vaak zijn de eerste tekenen pas tussen het 15e en 35e levensjaar te zien. Een zwelling ontstaat soms na bijvoorbeeld overmatige inspanning, extreme warmte of kou, een ongeluk, wond, ontsteking, zwangerschap, zonnebrand of zelfs door een muggenbeet.
  • Secundair lymfoedeem/verworven lymfoedeem: meestal ontstaat lymfoedeem door beschadigingen van buitenaf, zoals een borst- of prostaatoperatie, of bestralingen. Hierbij zijn lymfvaten of lymfklieren ernstig beschadigd of verwijderd.

Fysiotherapie na kanker

Lymfoedeem kan ontstaan als lymfeklieren zijn weggehaald vanwege kanker. Bij borstkanker kan bijvoorbeeld een dikke arm ontstaan door de verwijdering van de okselklieren. Ook chemotherapie en bestralingen vergroten het risico. Oedeem kan jaren later nog ontstaan.

Zijn uw lymfeklieren verwijderd en/of heeft u bestralingen gehad? Fysiotherapie na kanker is een verstandige voorzorgsmaatregel tegen oedeem. We adviseren u om een afspraak te maken met onze oedeemtherapeut. Zij luistert goed naar u en informeert u over preventieve maatregelen, vertelt waarop u moet letten en wat u kunt doen.

Hoe herkent u lymfoedeem?

Lymfoedeem begint meestal met een gespannen huid. Misschien heeft u een zwaar of vermoeid gevoel in uw arm of been of voelt u spanning rondom uw vingers, pols, elleboog, knie of enkel. Daarna zal er ook een zwelling zichtbaar worden. Dit hoeft niet altijd pijnlijk te zijn, maar in uw dagelijkse leven is het wel hinderlijk. Het bewegen kan moeizamer gaan, waardoor u misschien minder gaat bewegen, met alle gevolgen van dien. Lymfoedeem kan leiden tot ontstekingen (wondroos), gewrichtsklachten en huidklachten.

Klachten door (de behandeling van) kanker

Heeft u veel pijn, bent u erg moe en/of merkt u dat uw conditie achteruit gaat door de ziekte of de behandeling ervan? Onze speciale fysiotherapeuten herkennen uw klachten en kunnen u helpen om de behandeling vol te houden. Ook als u klaar bent met de behandeling kan fysiotherapie uw klachten verminderen of verhelpen. U leest er meer over op Fysiotherapie bij kanker.

Oedeem bij voeten en benen
oedeemtherapie hoeven

Wat kunt u tegen lymfoedeem doen?

Heeft u last van een zwelling, dan kunt u een afspraak maken bij een van onze oedeemtherapeuten. Zij kunnen bepalen welk type oedeem u heeft en wat voor u de beste behandeling is. Onze oedeemtherapeuten luisteren goed naar u en helpen u graag snel van uw klachten af.

Behandelmogelijkheden
De gekozen behandeling en de uiteindelijke effecten hangen samen met de ernst, oorzaak en duur van het oedeem. Vaak zijn de behandeleffecten:

 • vermindering van de omvang van de arm of het been
 • afname van de spanning
 • vermindering van de pijn
 • verbetering van de beweeglijkheid
 • afname van de kans op infectie

Manuele lymfedrainage
Manuele lymfedrainage is een zachte massage van draaiende pompbewegingen op en rondom het oedeemgebied. De lymfvaten direct onder de huid nemen hierdoor meer vocht op en de afvoer van weefselvocht (met schadelijke stoffen) wordt gestimuleerd. Het oedeem zal nu afnemen.

Zwachtelen
Door het aanleggen van zwachtels wordt continu een goede, gedoseerde druk gegeven. Deze druk gaat het opzwellen tegen en ondersteunt de afvoer van vocht: de omvang van een arm of been slinkt.

Therapeutisch elastische kous (steunkous)
Een therapeutisch elastische kous (steunkous) kan worden voorgeschreven om het resultaat van de therapie te behouden. Het is belangrijk om een kous overdag zo lang en vaak mogelijk te dragen. Onze oedeemtherapeuten zijn door Fysiotek gekwalificeerd om een geschikte kous aan te meten. Hierdoor zijn we de enige praktijk in de omgeving waar u terecht kunt voor de volledige behandeling van oedeem.

Lymftaping
Eventueel kan een oedeemtherapeut gebruik maken van een specifieke tape voor lymfedrainage. Deze tape verbetert de onderhuidse circulatie. Met deze tape kan en mag u alles doen, ook douchen en zwemmen.

Oefentherapie
Voldoende beweging is erg belangrijk voor de pompende werking van de lymfvaten. Onze oedeemtherapeuten stellen een persoonlijk programma voor u op, zodat u niet gaat overbelasten.

steunkous hand aanmeten oudenbosch

Experts in Oedeemtherapie

Oedeemtherapeut Oudenbosch

Sabrina Kalis

Fysiotherapeut verstuikte enkel

Miriam Jacobs

Parkinsontherapeut Oudenbosch

Carla Scholten Reimer

Maak een afspraak met een oedeemtherapeut.

Andere vormen van Oedeem

Oedeemtherapie

Veneus oedeem

Heeft u spataderen, knellen uw kousen uw enkels (in de loop van de dag) af en/of krijgt u rusteloze benen na een tijdje staan? Waarschijnlijk heeft u last van veneus oedeem. De aderen die het bloed naar het hart vervoeren, functioneren dan niet goed meer. Veneus oedeem komt vooral bij ouderen, zwangeren en invaliden voor.

Lipoedeem

Bij lipoedeem is er een stoornis in de aanmaak van het vetweefsel. Bovendien is de afvoer van vocht via de lymfvaten niet optimaal. Hierdoor krijgt u een onderhuidse ophoping van vet en vocht. Meestal komt lipoedeem symmetrisch voor op de heupen, bovenbenen, knieën en van de onderbenen tot de enkels. Ook kunnen de armen zijn aangedaan.
Lipoedeem is een pijnlijke, chronische aandoening. Als u er niets tegen doet, ontwikkelt lymfoedeem (vochtophoping) zich ernaast in een periode van vijftien jaar. Overgewicht versnelt dit proces en vergroot de gezondheidsrisico’s. Vaak is er ook een combinatie met spataderen.

Oedeem na trauma/operatie

Het lichaam maakt extra vocht aan als weefsel wordt beschadigd, zoals bij een verzwikking, kneuzing, operatie, etc.

Arterieel oedeem

Door een niet goed functionerend hart kan ook oedeem ontstaan. Als een van onze oedeemtherapeuten dit vermoedt, verwijzen zij u voor verder onderzoek naar de huisarts.

Ervaring van Ellen Storm

Ellen Storm

“Ik heb weer energie en mijn buik wordt kleiner door oedeemtherapie. Ik ben van broekmaat 40 naar 36 gegaan!”

Lees haar verhaal en bekijk de voor en na foto’s.

Maak een afspraak met een oedeemtherapeut.

Arcus Fysiotherapie Hoeven, Bergen op Zoom, Oudenbosch, St. WillebrordMet iedere zorgverzekeraar een contract!