Arcus Fysiotherapie Hoeven, Bergen op Zoom, Oudenbosch, St. WillebrordHartrevalidatie en Longrevalidatie

Uw huisarts, cardioloog of bedrijfsarts kan u verwijzen naar de hartrevalidatie en longrevalidatie. U kunt ook zelf besluiten hieraan deel te nemen, u heeft dan geen verwijzing nodig.
Marjolein den Arend is namens de Arcus Groep al enkele jaren deelnemer van het regionale netwerk COPD. Een netwerk van gespecialiseerde fysiotherapeuten, longverpleegkundigen, longartsen en revalidatiecentra.

Longrevalidatie is een serieuze zaak

Longrevalidatie is een behandeling die gericht is op het verminderen van de nadelige gevolgen van de longziekte op het functioneren en daarmee op de kwaliteit van leven. Door het gericht toepassen van verschillende therapeutische elementen kan een aanmerkelijke verbetering van kwaliteit van leven optreden.

Voor wie is longrevalidatie bedoeld?

Met name patiënten met:

 • astma
 • COPD
 • inspanningsastma
 • chronische bronchitis
 • emfyseem

Het beste behandelprogramma voor longrevalidatie

Meestal wordt u door de longarts of huisarts verwezen naar de fysiotherapeut. U kunt ook zelf actie ondernemen om uw longcapaciteit te willen vergroten, u heeft in principe geen verwijzing nodig.
Na een fysiotherapeutisch onderzoek wordt voor u het meest geschikte trainingsprogramma bepaald.
Het doel van deze revalidatie is het onderhouden en / of vergroten van het inspanningsvermogen. Hierdoor zal bereikt kunnen worden dat de activiteiten in het dagelijks leven optimaal zal kunnen blijven, hetgeen voorkomt dat men in een sociaal isolement dreigt te komen.

Onze COPD-therapeuten zijn gespecialiseerd in het behandelen van deze doelgroep. Zij zijn aangesloten bij het COPD-netwerk West-Brabant.

Hartrevalidatie

Na een hartinfarct of hartoperatie of bij een hartaandoening als hartfalen, kunt u zich afvragen wat u nog kunt en wat u moet laten. Hartrevalidatie bevordert uw herstel en conditie, geeft antwoord op praktische vragen en helpt u daarmee de draad van het leven weer op te pakken.

Doel van het programma hartrevalidatie

 • Het verbeteren van de belastbaarheid, zowel fysiek als mentaal
 • Het leren kennen van uw lichamelijke grenzen bij inspanning
 • Het verminderen van angst
 • Het herwinnen van zelfvertrouwen
 • Inzicht krijgen in de aard van de hartaandoening en de risicofactoren
 • Het voorkomen van hartproblemen in de toekomst door begeleiding bij het aanwennen van een nieuwe manier van leven.
 • Revalidatie op maat

Voor wie is hartrevalidatie bedoeld?

De meeste patiënten die in aanmerking komen voor een behandeling, hebben recent een bypassoperatie, een dotterbehandeling of een hartinfarct gehad. Vaak hebt u ook een revalidatie doorlopen in het ziekenhuis. In de meeste gevallen heeft u daar dan ook een eindtest gedaan. De gegevens van deze testen willen wij dan ook graag inzien om het niveau van uw belastbaarheid te bepalen.

U kunt zich echter ook aanmelden voorafgaand aan een operatie. Het is wetenschappelijk bewezen dat preventief trainen een positief effect heeft op het herstel na een operatie.

Hartrevalidatie en Longrevalidatie

Onze hart-/longexperts

Oedeemtherapeut Oudenbosch

Sabrina Kalis

Expert BPPD Hoeven, Oudenbosch, St. Willebrord, Bergen op Zoom

Chantal van Ginneken

Kinderbekkenfysiotherapeut Oudenbosch, Hoeven, St. Willebrord

Claudia Visser

Maak een afspraak met een hart-/longtherapeut

Arcus Fysiotherapie Hoeven, Bergen op Zoom, Oudenbosch, St. WillebrordMet iedere zorgverzekeraar een contract!