Start snel met revalideren na een beroerte

Tot ongeveer een jaar na een beroerte is fysiotherapie één van de middelen om de hersenen zo veel mogelijk te laten herstellen. Onze (geriatrisch) fysiotherapeut heeft veel ervaring en benut dit jaar optimaal. Hij helpt u uw oude leven zo goed mogelijk op te pakken.

Wat is een beroerte?

Fysiotherapie helpt de schade van een beroerte te beperken

Een beroerte is in 80% van de gevallen een herseninfarct en in 20% van de gevallen een hersenbloeding. Het wordt ook wel Cerebro Vasculair Accident (CVA) genoemd en treft jaarlijks ongeveer 30.000 Nederlanders.

Herseninfarct

Bij een herseninfarct stroomt er er geen bloed meer naar een deel van de hersenen, omdat een ader is dicht geslipt (trombose) of een hersenslagader verstopt is (embolie) door een bloedpropje. Het hersenweefsel sterft hierdoor af.

Hersenbloeding

Bij een hersenbloeding zit er een lek in de wand van een hersenbloedvat. Hierdoor kan het bloed in de hersenen terechtkomen.

Gevolgen van een beroerte

Een beroerte kan lichamelijke beperkingen (verlamming, incontinentie, etc.), ander gedrag (depressie, ongecontroleerde emoties, etc.) en cognitieve gevolgen (trager denken, problemen met taal, moeite met herkenning, etc.) hebben. Alleen in het eerste jaar kan de beschadiging van de hersenen beperkt worden door snel te starten met revalidatie. Daarna herstelt u nauwelijks meer, maar leert u beter omgaan met de veranderingen.

Maak een afspraak met een CVA-expert!

Waarom een CVA-expert?

Samen met uw (revalidatie)arts, (verpleeg)huisarts, ergotherapeut, logopedist, (neuro)psycholoog, maatschappelijk werker en (wijk)verpleegkundige richten we ons op een maximaal herstel voor u. Deze samenwerking heet de CVA-zorgketen. Omdat we alles goed bespreken, kunnen we met elkaar de gevolgen van uw beroerte zoveel mogelijk beperken.
Onze NAH- (niet-aangeboren hersenletsel) fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in het behandelen van deze doelgroep. Zij zijn aangesloten bij het NAH-Netwerk.

Revalidatie

Fase 1: Acute fase
Vanaf het moment dat uw arts een beroerte vaststelt, richten we ons meteen op bewegen. Dit bevordert uw herstel en voorkomt vaak complicaties als doorliggen en luchtweginfecties. In de meeste gevallen is het goed om binnen 3 dagen uit bed te komen. Mocht dat niet lukken, dan krijgt u oefeningen die u liggend kunt doen.

Fase 2: Revalidatiefase
Onze fysiotherapeut helpt u zo veel mogelijk om de dagelijkse bezigheden zelf te doen. Afhankelijk van uw beperkingen leert hij u weer opstaan, lopen en gaan zitten. Wanneer u hierbij hulpmiddelen nodig heeft, helpt de fysiotherapeut u deze goed te gebruiken.
U krijgt oefeningen die u meerdere keren per dag kunt doen. Veel oefenen is erg belangrijk voor uw hersenen. Zo behoudt u wat u (weer) kunt, kunt u uw vaardigheden uitbreiden en behoudt u uw conditie. Met een goede conditie heeft u minder kans op een tweede beroerte.
Wanneer u last heeft van verlamming of ergens pijn heeft, kan de fysiotherapeut deze plek voor u behandelen.

Na verloop van tijd helpt onze fysiotherapeut u bij het oppakken van uw activiteiten zoals werk, hobby en sport.

Fase 3: Chronische fase
Na ongeveer een jaar is er nauwelijks herstel meer te verwachten. Nu breekt een periode aan van verwerking, acceptatie en leren omgaan met de veranderingen en beperkingen. Onze fysiotherapeut kan u vaardigheden aanleren om met de beperkingen om te gaan of andere manieren vinden, zodat u toch kunt doen wat u wilt.

Onze (geriatrisch) fysiotherapeut helpt u optimaal revalideren.

Onze CVA-expert

Parkinsontherapeut Oudenbosch

Carla Scholten Reimer

Snel starten met revalideren na een beroerte? Maak vandaag nog een afspraak.

Arcus Fysiotherapie Hoeven, Bergen op Zoom, Oudenbosch, St. WillebrordMet iedere zorgverzekeraar een contract!