Artrose is niet hetzelfde als slijtage.

In de volksmond wordt artrose vaak in één adem genoemd met veroudering en slijtage, alsof mensen die artrose hebben oud en versleten zijn. Dat is niet juist.

Artrose

Door goed advies van onze fysiotherapeuten kunt u beter leven met artrose

Uw gewricht is niet versleten, maar er is wel iets in veranderd. Ook wekt een woord als slijtage de indruk dat er niets aan te doen is, maar dat is niet het geval. Genezen lukt niet, maar er is wel degelijk iets aan te doen!

Wat gebeurt er bij artrose?

Een gewricht verbindt twee botten met elkaar. Op de uiteinden van die botten zit een laagje kraakbeen. Dat kraakbeen is heel glad, zodat de gewrichten gemakkelijk kunnen buigen, draaien of strekken. Bij artrose is het kraakbeen dunner geworden. De oppervlakte is niet meer zo glad, maar onregelmatig. Daardoor bewegen de gewrichten minder gemakkelijk.

In de afbeelding hiernaast ziet u links een gezond gewricht. In het gewricht komen twee botten bij elkaar. Om deze botten niet tegen elkaar te laten schuren, zitten er op het uiteinde van de botten schokdempende kussentjes. Die zijn van kraakbeen gemaakt.
De botten in het gewricht worden bij elkaar gehouden door banden en een gewrichtskapsel. Aan de binnenkant van het kapsel zit een slijmvlieslaag, ook wel synovium genoemd. Deze slijmvlieslaag werkt als smeermiddel.
Rechts in de afbeelding ziet u een gewricht dat is aangetast door artrose. Bij artrose worden de kraakbeenkussentjes afgebroken. Na verloop van tijd gaan de botten over elkaar heen schuren.

Het bot probeert de schade te herstellen door dikker te worden. Aan de rand van het gewricht vormen zich puntige, benige aangroeisels, osteofyten genaamd.

U kunt zich voorstellen dat het verlies van kraakbeen, het over elkaar heen schuren van bot en de osteofyten zorgen voor pijn. Soms ontstaat er vocht in het gewricht door ontsteking. Het gewricht wordt dan warm, dik en stijf.

Wat kan onze fysiotherapeut aan artrose doen?

De fysiotherapeut besteedt veel aandacht aan een goede houding en aan hoe u het beste kunt bewegen. Hij of zij leert u welke oefeningen u thuis kunt doen om de gevolgen van artrose te verminderen en welke sport of andere vorm van lichaamsbeweging voor u het meest geschikt is. Daarnaast kan hij of zij advies geven over eventuele hulpmiddelen, zoals het gebruik van een stok bij het lopen of over het meest geschikte schoeisel.

Diagnose

Met behulp van echografie kunnen we nog beter beoordelen wat er aan de hand is, zodat we u nog beter kunnen adviseren. Onze echografisten zijn hier speciaal voor opgeleid. U leest hierover meer op de pagina Echografie.

Algemene beweegtips voor mensen met artrose

  • Streef ernaar om minimaal een half uur per dag te bewegen.
  • Luister naar uw lichaam en voorkom overbelasting van uw gewrichten.
  • Doe het rustiger aan wanneer de klachten verergeren en pak de draad weer op wanneer uw gewrichten niet langer pijnlijk zijn.
  • Geef uzelf de ruimte om tijdens het bewegen even rust te nemen.
  • Bouw de duur, de frequentie en de intensiteit van het bewegen geleidelijk op.
  • Neem de lichaamsbeweging en eventuele oefeningen van uw fysiotherapeut op in uw dagelijkse ritme.
  • Beweeg op een zachte ondergrond als dat prettiger voelt.
  • Draag schoenen met schokabsorberende zolen.

Onze fysiotherapeuten kunnen u hiermee helpen en begeleiden!

Goede adviezen bij artrose

Onze artrose-experts

Marjolein den Arend en Crissie de Jeu zijn ook echografisten voor artrose

Maak een afspraak met een artrose-expert!

Arcus Fysiotherapie Hoeven, Bergen op Zoom, Oudenbosch, St. WillebrordMet iedere zorgverzekeraar een contract!